Hari Jumaat Adalah Hari Kemuliaan Orang Islam

ย 
Dalam suasana pandemik, kita pasti terasa kita tidak lagi merasai hari jumaat namun itu tak bermakna kita tidak mendapat fadhilat hari jumaat.
.
Banyak kelebihan Hari Jumaat yang kita selalu memandang remeh, sedangkan banyak pahala dan kelebihan sekiranya orang memperbanyakkan ibadat di hari jumaat.
.
Antara kemuliaan-kemuliaan Hari Jumaat yang kita sering lupakan adalah :
.
๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฅ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ถ ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—ถ๐—ธ๐—ฎ๐˜ ๐—ง๐˜‚๐—ฟ๐˜‚๐—ป ๐—ž๐—ฒ ๐—•๐˜‚๐—บ๐—ถ
ย 
Pada hari mulia Jumaat, Allah SWT mengutus para malaikat turun ke muka bumi. Mereka mencatat nama-nama mereka yang hadir dan mendirikan solat Jumaat.
ย 
๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐— ๐˜‚๐˜€๐˜๐—ฎ๐—ท๐—ฎ๐—ฏ ๐——๐—ผ๐—ฎ
ย 
Rasulullah Bersabda : Pada hari itu terdapat suatu masa di mana seorang hamba Mukmin apabila meminta (berdoa) kepada Allah SWT sesuatu kebaikan, melainkan Allah SWT memakbulkan doanya atau ia meminta Allah SWT melindunginya daripada sesuatu kejahatan, melainkan Allah melindunginya daripada kejahatan ” (Hadis Riwayat Tarmizi)
ย 
๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐——๐—ถ๐—ฎ๐—บ๐—ฝ๐˜‚๐—ป๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐——๐—ผ๐˜€๐—ฎ
ย 
Dalam Riwayat Muslim ada menyebut ” Solat lima waktu (sehari semalam) dan Jumaat hingga Jumaat merupakan penebus-penebus dosa ketika itu selama tidak dikerjakan dosa-dosa besar”
ย 
๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—ฌ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐——๐—ถ๐˜‚๐˜๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ธ๐—ฎ๐—ป ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฑ๐—ฒ๐—ธ๐—ฎ๐—ต
ย 
Sedekah pada hari Jumaat adalah lebih utama dari hari-hari lain. Ibnu Qayyim berkata ” Sedekah pada hari itu lebih utama dengan sedekah pada enam hari lainnya seumpama bersedekah pada bulan Ramadan dibanding bulan-bulan lainnya”
ย 
๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐—น๐—ฎ๐—ธ๐˜‚๐—ป๐˜†๐—ฎ ๐—ž๐—ถ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐˜
ย 
Dalam satu hadis riwayat Muslim, sabda Rasulullah SAW ada menyebut ” Pada hari Jumaat juga kiamat akan berlaku. Pada hari itu tidaklah seorang yang beriman meminta sesuatu daripada Allah melainkan akan dikabulkan permintaanya.”
Oleh itu, marilah kita jangan sia-siakan hari jumaat yang kita lalui ini kerana kita sendiri tidak mengetahui bila tarikh kematian kita.
.
Ingin Bersedekah & Membuat Amalan Jariah. In Sha Allah ini akan menjadi INFAQ yang berterusan dan menjadi ladang pahala untuk dibawa ke akhirat nanti.
.
JOM bersama membantu kami dengan merealisasikan masa depan anak-anak kita untuk pendidikan Islam.
ย 
Sumbang :
ย 
Anda Rasa Pengisian Kami Bermanfaat, boleh LIKE pages kami di :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top