Doa Mustajab Perisai Orang Mukmin Menolak Bala

[ ๐——๐—ผ๐—ฎ ๐—ฃ๐—ฒ๐—ฟ๐—ถ๐˜€๐—ฎ๐—ถ ๐—ข๐—ฟ๐—ฎ๐—ป๐—ด ๐— ๐˜‚๐—ธ๐—บ๐—ถ๐—ป ๐——๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ๐—ฝ๐—ฎ๐—ฑ๐—ฎ ๐—•๐—ฎ๐—น๐—ฎ]
Ramai dari kita umat Islam yang terlalu mengambil remeh tentang kekuatan doa. Ada antara kita menganggap doa hanyalah pelengkap solat semata-mata tanpa memahami maksud sebenar tentang doa.
.
Bagi orang Islam dan yakin dengan kuasa Allah perlu meletakkan dan meyakini apa sahaja yang di dalam hati, fikiran, percakapan dan perbuatan adalah doa. Allah jualah yang menentukan apa yang terbaik untuk kita.
.
Letakkan kepercayaan dan bersangka baik kepada Allah dengan segala ketentuan dan rezeki yang dilimpahkan olehNYA.
.
Antara waktu mustajab doa orang mu’min dimakbulkan adalah ;
๐Ÿญ.๐——๐—ผ๐—ฎ ๐—ช๐—ฎ๐—ธ๐˜๐˜‚ ๐—ฆ๐—ฒ๐—น๐—ฒ๐—ฝ๐—ฎ๐˜€ ๐—ฆ๐—ผ๐—น๐—ฎ๐˜ ๐—™๐—ฎ๐—ฟ๐—ฑ๐—ต๐˜‚ ๐Ÿฑ ๐—ช๐—ฎ๐—ธ๐˜๐˜‚
Antara waktu yang dimakbulkan doa ialah selepas selesai solat lima waktu.
Diriwayatkan dari Abu Umamah r.a. katanya :
ู‚ูŠู„ ูŠุง ุฑุณูˆู„ ุงู„ู„ู‡ ุฃูŠ ุงู„ุฏุนุงุก ุฃุณู…ุนุŸ ู‚ุงู„: ุฌูˆู ุงู„ู„ูŠู„ ุงู„ุฃุฎูŠุฑ ูˆุฏุจุฑ ุงู„ุตู„ุงุฉ ุงู„ู…ูƒุชูˆุจุฉ
Artinya : โ€œDitanya akan Rasulullah saw : Wahai Rasulullah mana satukah doa yang paling didengari? Jawab baginda : Doa pada tengah malam yang akhir dan pada setiap belakang solat maktubah.โ€ (Hadith Tirmizi)
Makna doa yang paling didengari ialah doa yang paling hampir kepada diperkenankan dan makna dibelakang solat maktubah ialah tiap kali selesai solat lima waktu.
๐Ÿฎ. ๐——๐—ผ๐—ฎ ๐—ช๐—ฎ๐—ธ๐˜๐˜‚ ๐—”๐—ป๐˜๐—ฎ๐—ฟ๐—ฎ ๐—”๐˜‡๐—ฎ๐—ป & ๐—œ๐—พ๐—ฎ๐—บ๐—ฎ๐—ต
Ketika azan berkumandang, pintu langit terbuka dan doa mudah dimakbulkan bagi hamba yang taat. Allah mengurniakan waktu istimewa untuk hambanya yang berdoa pada awal waktu solat iaitu antara azan dan laungan iqamah.
๐Ÿฏ. ๐——๐—ผ๐—ฎ ๐—›๐—ฎ๐—ฟ๐—ถ ๐—๐˜‚๐—บ๐—ฎ๐—ฎ๐˜
Hari Jumaat adalah hari kemuliaan bagi umat Islam dan hari yang wajib bagi orang lelaki untuk mengerjakan solat jumaat. Amalan sunat amat digalakkan untuk membaca Surah Al-kahfi dan memperbanyakkan zikir.
” Hari Jumaat ada 12 Jam yang mana tiada seorang hamba muslim berdoa padanya kecuali akan diberikan (dimakbulkan), maka
carilah ia di hujung waktu selepas Asar.” (Riwayat Abu Daud)
๐Ÿฐ. ๐——๐—ผ๐—ฎ ๐—ฆ๐—ฒ๐—ฝ๐—ฒ๐—ฟ๐˜๐—ถ๐—ด๐—ฎ ๐—ง๐—ฒ๐—ฟ๐—ฎ๐—ธ๐—ต๐—ถ๐—ฟ ๐— ๐—ฎ๐—น๐—ฎ๐—บ
Doa waktu ini dipanggil waktu “tahajjud”, waktu yang paling diberkati. Pada sepertiga malam, Allah memberkati hamba-
hambanya dengan turun ke langit dunia dan mengkabulkan hajat yang terbuku di hati mereka.
Dari Jabir bin โ€˜Abdillah, Rasulullah SAW bersabda,
โ€œDi malam hari terdapat suatu waktu yang tidaklah seorang muslim memanjatkan doa pada Allah berkaitan dengan dunia dan akhiratnya bertepatan dengan waktu tersebut melainkan Allah akan memberikan apa yang ia minta. Hal ini berlaku setiap malamnya.โ€ (Hadis Riwayat Muslim)
๐Ÿฑ. ๐——๐—ผ๐—ฎ ๐—ช๐—ฎ๐—ธ๐˜๐˜‚ ๐—ฆ๐—ฎ๐—ต๐˜‚๐—ฟ & ๐—•๐—ฒ๐—ฟ๐—ฏ๐˜‚๐—ธ๐—ฎ ๐—ฃ๐˜‚๐—ฎ๐˜€๐—ฎ
Keajaiban doa diserlahkan dengan kemuliaan bulan Ramadan dan waktu paling mustajab pada waktu sahur dan berbuka. Setelah penatseharian kita berpuasa, Allah mengurniakan satu lagi waktu mustajab untuk orang berpuasa untuk berdoa kepadaNYA.
Nabi Muhammad SAW bersabda yang bermaksud : โ€œAda tiga doa yang tidak tertolak. Doanya orang yang berpuasa ketika berbuka, doanya pemimpin yang adil dan doanya orang yang dizalimi.โ€ (Hadis Riwayat At Tirmidzi)
Anda Rasa Pengisian Kami Bermanfaat, boleh LIKE pages kami di :

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Scroll to Top